24
Čvn

Obnova lustru v kostele sv. Anny v Tisé

lustr

Lustr v kostele sv. Anny v Tisé je z konce 19. století, podle prokazatelných znaků byl vyroben v Kamenickém Šenově. Lustr je uveden v seznamu kulturních památek. V 60. letech minulého století byl neodborným zásahem poškozen a následně uložen na půdě kostela. Kovové části lustru jsou zoxidované, velká část středových skleněných dílů je poškozena, chybí závěsný řetěz se stropní ružicí, ověsové sestavy jsou potrhané, celkově chybí na lustru asi 90% skleněných ověsů, broušené, křišťálové díly jsou z velké části poškozeny. Elektrifikace lustru neodpovídá platným normám, je též v havarijním stavu.
S přípravami opravy lustru se započalo již před dvěma lety – společnost Preciosa lustry, Kamenický Šenov a.s. vypracovala návrh Restaurátorského záměru a následně po kladném vyjádření Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem bylo vydáno Magistrátem města Ústí nad Labem Rozhodnutí o obnově tohoto lustru.
Rozpočet na obnovu lustru činí 229.000, -Kč. Dosud se podařilo získat 80.000 Kč z Fondu na obnovu kulturních památek od Krajského úřadu v Ústí nad Labem, 32.000 Kč od Arciděkanstcví v Ústí nad Labem, Nadace Preciosa přispěla částkou 15.000 Kč, sbírka při mši na Svatoanenské pouti vynesla 3.000 Kč. Jakoukoliv částkou je možné nyní přispět na základě darovací smlouvy prostřednictvím Spolku pro Tisou, vzor darovací Smlouvy naleznete zde.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...