Zelí – jak na to – by JR Technik ;-)
Na 10 kg zelí 0,2 kg soli a ½ balíku kmínu.
Zelí nkolikrát promíchat se smsí soli a kmínu (nap. ve van) a nechat asi 1 hod. stát.
Napchovat do soudku (neodebírat vytlaenou šávu). Na povrch dát buková prkénka tak, aby
zelí stlaovala. (dubová ani jiná – smrk, modín aj. nepoužívat – páchnutí po pryskyici a u dubu
kyselý odér)
Piklopit víko a ve vodním uzávru (žlábek) stále udržovat hladinu.
Kvašení pi teplot 14 – 19 °C.
Po boulivém kvašení (cca. za 2 týdny) možno pemístit do chladnjších prostor (sklep aj.), zelí
dokvasí do 6. týdne.
Celou tuto dobu je dobré mít soudek na nap. plechu na peení, protože ze soudku vytéká
šáva.
Zkontrolujeme zda je zelí pod hladinou, ne-li, svaíme slanou vodu a doplníme tak, aby nad
prkénky byla šáva.
Prkénka mžeme zatížit kamenem (žula, kemen). Po odebírání stlaíme prkénka až jsou pod
hladinou a zatížíme.
Týdn kontrolujeme a doplujeme vodu ve žlábku. Když tam nebude, zelí chytne plíse a
mžeme je vyhodit!
Až zanete zelí odebírat, dejte na prkénka po celé ploše pláténko, které bude také pod
hladinou. Po odebrání zelí pláténko peperte ve vod a vrate zpt. Nebudete mít žádné ztráty.